Hei kaikki blogilukijat ja kiitos kommenteista :) Luetaan niitä täällä Jessen kanssa hymysuin. Ne tekevät tästä blogin kirjoittamisesta kaksinkerroin hauskempaa.

Aamuni alkoi rapeilla viiden tunnin yöunilla, kun en jotenkin saanut vain nukuttua yöllä ja olihan se herätyskin puoli yhdeksän maissa. Olimme Herra Jin kanssa sopineet, että lähdemme ostamaan uusia silmälaseja, sekä optikolla näöntarkastukseen. On korkea aika päivittää kolme vuotta vanhat lasini, jotka ovat myös hankittu täältä Pekingistä. PanJiaYuanin (Linja 10) B-exitistä kun kävelee eteenpäin jokusen satametriä on oikealla puolen tietä kasoittain optikkoliikkeitä, ja valtava silmälasiostoskeskus.

Aamulla oli vihdoin alkanut netti toimimaan kahden päivän kaoottisen nettikaatuilun jälkeen joten kävin vihdoin työpostin läpi ja järjestelin muita asioita liittyen tuleviin vierailuihini. Netin käyttö täällä päässä on ollut todella surkeaa, sillä parhaimmillaan nopeudet ovat 25 kilobittiä sekunnissa ja tietysti Kiinan nettisensuurilla on aina sormensa pelissä. Esimerkiksi suomalainen google on mystisesti "hävinnyt" netistä hiljattain. Ainoa hakukone joka toimii on kiinalainen Baidu, jossa on tietysti vain Kiinan nettisensuuriviranomaisten (joita on jotain 5 miljoonaa, ajatelkaa, Suomen väkiluvun verran) hyväksymät "turvalliset" nettisivut. Toisinaan edes Hong Kongin siivottu Google ei toimi, vaan sinne pitää mennä Baidun kautta, todella monimutkaista. Tällä hetkellä yksikään sensuurinkierto-ohjelmani ei toimi, joten näiden sensuroitujen sivujen yli on mahdotonta päästä. Näihin kuuluu mm. Facebook, Yahoo!, Youtube, Blogspot ja jotkin uutissivustot. Myös kuulemma jos Kiinassa koittaa googlettaa tai tehdä hakua Maosta, niin koneelle ilmestyy mystinen "Ei tietoa"-sivu. En ole itse tätä kokeillut.

Lähdin kuitenkin PanYuaJian suuntaan kymmentä minuuttia vaille tapaamisajan. Kiinalaiset ovat aina myöhässä, ellei ole kyse rahasta, esim. työt. Luotin tähän tälläkin kertaa, ja olin varsin oikeassa. Noin viisi minuuttia myöhmmin sain Herra Jiltä puhelimeeni viestin, että hän on puoli tuntia myöhässä. Eli siis tunnin. Eipä se mitään. Pyörin PanYuaJian asemalla (jossa on muuten myös antiikkimarkettialue), kunnes Herra Ji saapui viimein paikalle. Syy oli aikalailla se sama minkä olen kuullut aiemmin: "Nokun väsytti vähän aamulla. Ja sitten kävin vielä suihkussa". Eipä se mitään. Tavallinen kiinalainen tapa, pistetään sen piikkiin.

Asemalla oli vastassa paljon optiikkoliikkeen edustajia jotka hyökkäsivät päälle tarjoten käyntikortteja ja opastusta liikkeeseen. Lähdimme yhden matkaan ja optiikkoliike oli mukavan pieni, mutta valikoima oli kattava. Pohdin pitkään useiden lasivaihtoehtojen seasta, ja päädyin yksiin, joissa oli titaanikehykset. Linsseineen, kehyksineen ja hiontoineen 400 yuania. Lisäksi tekivät minulle paikanpäälle ilmaisen perusteellisen näöntarkastuksen ja kaupanpäälle laseille sai kotelon ja puhdistusliinan. Ostin vielä parin vuosilinssejä, 80 yuania pari. Silmälasiliikkeissä voi myös tinkiä halutessaan, mutta mielestäni hinta oli hyvä jo valmiiksi. Uudet lasit ovat tosi mukavat ja kevyet. Ja on kiva nähdä. Lisää vahvuuksia tuli toiseen silmään -0.75 edestä ja toiseen -1.00 edestä, eli oli jo aika päivittää.

DSC09959_s-normal.jpg

Uudet rillit, myöhemmin kuvia lasit päässä

Kaikesta kivasta huolimatta ei vaan silmät pysyneet enää auki vaan raahauduin kaupan kautta hotellille nukkumaan päikkärit.

Päiväunien jälkeen oli Jessen vuoro saada jotain kivaa. Olimme tutkiskelleet aiemmin netistä soitinostosten tekemistä Kiinassa, ja nyt oli korkea aika lähteä kitaraostoksille, Kailinin miesystävän Valin avustuksella.
BeiXinQiaosta A-exitiltä eteenpäin muutaman sata metriä oikealla sivukadulla on lukuisia soitinliikkeitä. Kadulta saa kaikenlaisia soittimia, perinteisistä kiinalaisista soittimista kitaroihin ja rumpuihin erikoistuneet liikkeet ovat päivittäin auki vähintään iltakuuteen. Hintataso vaihtelee ja tinkiminen on aina sallittua. Esimerkiksi kitaroiden hinnat vaihtelevat sähkökitaroissa noin 500 yuanista ylöspäin, akustisen kitaran saa jopa sadalla yuanilla. Viulujen alkaen hinnat olivat noin 750 yuanissa ja hyvän syntikan saa kotiin parilla tuhannella yuanilla. Soitinten ostaminen Kiinasta on todella edullista.

Vierailtuamme muutamassa kitaraliikkeessä ja Jessen testailtua paria kitaraa tovin, päädyttiin kuitenkin takaisin ensimmäiseen liikkeeseen, josta sähkökitaran sa mukaan 2000 yuanilla, tinkimättä lainkaan hinnasta, sillä hinta oli jo valmiiksi varsin edullinen.

DSC09939_s-normal.jpg

Kitaratestailua

DSC09941_s-normal.jpgDSC09942_s-normal.jpg

Muutaman kaupan kitaravalikoimaa

Matkalla syömään pysähdyimme perinteisessä soitinkaupassa, jossa katselimme erhuja. Erhu on kiinalainen kaksikielinen viulutyylinen-soitin. Olen jostain syystä aina itse sellaisen halunnut, sillä se ei ole kuulemma mikään vaikea soitin oppia soittamaan, mutta nyt toistaiseksi jäi moiset ostokset tekemättä. Erhujen hinnat voivat olla mitä tahansa sadan yuanin ja 1500 yuanin välillä. Halvin liikkeessä oli 750 yuania. 

DSC09944_s-normal.jpg

Jesse testaili myös erhua

Kävimme syömässä eräässä katuravintolassa Valin kanssa, ja seuraamme liittyi myös toinen brittikaveri Matthew, jolle annoimme suomenkielisen nimen Matti, sillä hän on varsin kiinnostunut jostain syystä suomalaisesta, tai ylipäätään skandinavialaisista kulttuureista. Olemme aina saaneet selittää paljon Suomesta "Matille", ja kysymyksiä riittää. Lupasi tulla joskus käymään Suomessa, kun Iso-Britanniasta ei ole pitkä matka tulla vierailulle. Kailin tuli saapui myös pieneen pöytäseurueesemme hieman myöhemmin. Ruoka oli hyvää ja hauskaa oli.

DSC09950_s-normal.jpg'

Katuravintolan antimia grillillä

 DSC09952_s-normal.jpg

Jesse ja "Matti"

DSC09953_s-normal.jpg

"Matti" ja Vali

Hotellilla sitten pohdiskelimme loppuillan päivän ohjelmaa kiinalaisten ohjelmien taustamöykätessä ja Jesse soitteli jotain uudella kitarallaan. No onhan se nyt hieno.

DSC09954_s-normal.jpg

 

Ja nyt on mentävä nukkumaan, neljän tekstin näpyttely ja julkaiseminen tänne teidän (ja itseni) luettavaksi käy välillä ihan työstä :D

 

DSC09962_s-normal.jpg

Ainiin. Pari päivää sitten Watsonista löytyi mustia topsipuikkoja,,,,,,