Päätin erään bloggaajan innoittamana kirjoittaa 12 luottokamastani täällä, jotka ovat erittäin olleet tarpeellisia, sillä tämä päivä meneekin graafisen sanaston ym opetteluun, ihan varmuuden vuoksi...


Kamera 照相机 zhao xiang ji

Kameraa ei tarvitse varmaan sen kummemmin perustella. Moni hieno tilanne ja näkymä on tallentunut kyseisen pokkarin muistikortille. Eihän se mikään ammattilaiskamera ole, mutta se riittää minulle, kun sillä saa kuvia aikaiseksi. Eikä täällä edes järkkäriä jaksaisi kantaa kokoajan mukana, uskokaa vaan suosiolla. En ikinä lähde matkaan ilman kameraa, joka puolella voi törmätä johonkin kuvaukselliseen paikkaan tai tapahtumaan, jota ei välttämättä enää pian ole.

 


Kengät 鞋 xie

Näillä kengillä on kävelty useampia kilometrejä, ja ovat kyllä pian sen näköisetkin... Kunnon kengät kannattaa olla jalassa, kun on suunnitellut shoppailevansa, kävelevänsä tai seikkailevansa - eksymisestä puhumattakaan. Metron tuolileikissä pärjää kevyesti lenkkareilla tai tennareilla. Jos ei ole suunnitellut kävelevänsä tai rynnivänsä ilman kiirettä, sitten ehkä voi pistää korot. Kengät ovat täällä halpoja kyllä, että jos alkaa jalkoja särkemään, niin käy ostamassa uudet kengät 5-10 eurolla jostain lähimmästä tinkimarketista.

 


Hengityssuojain 口罩 kou zhao

Kaikkia pölymyrskyjä ja voimakasta tuulta vastaan mitä parhain ase! Ei näillä välttämättä bakteereja torjuta (ainakaan noilla pitkä-ikäisillä maskeilla), mutta sillä välttää kätevästi roskien menemistä suukkiin ja nenään, kun pahimpina saastepäivinä alkaa tuulemaan. Tälläinen löytyy aina kassista. Eikä se tuuli muuten mikään lämmin ole, joten menevät myös naaman lämmittäjänä kätevästi - ainakin siis puolinaamaa pysyy lämpimänä! :D Nuo lämpimämmät maskit ovat muutenkin halpoja. Maskoin muistaakseni 12 yuania kahdesta, ja maskeja saa millaisia tahansa!

 


Käsirasva 护手霜 hu shou shuang

Pekingin ilma on kuivaa ja ei mikään parhain iholle. Käsirasva pelastaa. Suurin osa kunnollisista kiinalaisita käsirasvoista on valkaisevia, joten olen ollut todella onnellinen, että ostin sen käsirasvan Suomesta, vaikka ensin olin sitä mieltä ettei sitä tarvitse. Täällä on tullut tarpeeseen myös raspi, että kuivan kuolleen ihon saa pois riittävän usein (sellaisen saa esim. Watsonilta n. 20 yuanilla). Iho alkaa tummumaan nopeasti, kun se alkaa kuivumaan, ja lohkeilusta puhumattakaan. Onhan täällä niitä kauneushoitoloita, mutta loppujen lopuksi niissä ravaaminen tulee kalliiksi, siihen verrattuna että rasvaa kerran tai pari päivässä.

 


Villasukat 羊毛袜 yang mao wa

On täällä päivisin lämmintä (tänään +10, mutta tuntuu ehkä +15), siitä huolimatta aamut, illat ja yöt voivat olla kylmiä. Villasukat ovat pelastaneet muuten kylmät jalat öisin varsinkin. Kun ei meillä ole lämmin vesi / lämmitys päällä (on kallista pitää lämmitystä päällä kokoajan, kuulemma), on näistä Suomesta raahatuista sukista ollut paljon iloa. En ole nähnyt myytävän missään täällä villasukkia, mutta hihkaiskaa joku, joka tietää mistä niitä Pekingistä saisi..!

 


Juomapullo 饮水瓶 yin shui ping

Yllä olevaa Mountain Dewin pulloa olen käyttänyt juomapullona, sillä ostan veden tonkissa. Näin ollen tulee halvemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi pestä ja täyttää pullot kotona, kuin joka kerta ostaa uusi vesipullo. Täällä tulee juotua paljon, ilmankin takia jo pelkästään - nyt on niin kuivaa. Olen muutaman kerran unohtanut vesipullon kotiin, ja ne ovat kostautuneet näyttävästi epämääräisellä suolanestehukalla, jonka olen tietysti huomannut vasta metrossa.

 


Syömäpuikot 筷子 kuai zi

Tälläiset puupalikat matkustaa aina käsilaukussa. Jos nälkä yllättää, voi käydä nappaamassa aterian jostain lähistöltä, eikä tarvitse ottaa niitä muovisia tai puisia kertispuikkoja, kuten kaikki kiinalaiset tuntuvat tekevän. Miettikkääpä, mikä ympäristön säästö siitä tulisi, jos kaikki kiinalaiset siirtyisivät omiin puikkoihin kertispuikkojen sijasta? Tälläinen puikkoliike on jo täällä pystyssä, mitä ryhdyin tukemaan omilla 4 yuanin puikkoparillani (mulla siis toiset samanmoiset punaiset kotona), ei ole suuri vaiva kantaa puikkoja mukana, ei ne edes paina mitään.

 


Sakset 剪刀 jian dao

Muunlaisia kuin kynsisaksia on täältä vaikea löytää, joten olin onnellinen löytäessäni nämä isomman käden pikkusakset 17 yuanilla. Kiinalaiset paketit ovat nimittäin täynnä liimoja sun muita jänniä muoveja, että niitä on tuskaa availla ilman saksia. Kyllästyin kahden ensimmäisen viikon jälkeen elämään ilman saksia ja availemaan muovipakkauksia (siis sitä vahvempaa muovia) - leipäveitsellä. Näillä saksilla saa leikattua kynnetkin, ja terävät kärjet läpäisevät nopeasti paksummankin muovin.

 


Kaakao 可可 ke ke

Täällä on tosi vähän maitotuotteita, tai maitotuotteita ei käytetä ruuissa, joten juon kaakaota kerran pari päivässä. Maito on ihan karmean makuista, toki jos on tottunut juomaan HYLA-maitoa, joka maistuu kermalta, niin ei tule ongelmaa maitotuotteiden kanssa. Juusto on täällä kallista, enkä ole toistaiseksi nähnyt mitään muita juustoja kuin sulatejuustoja. Kalsium ym ravintolisiä saa hakea sitten kissojen ja hiirien kanssa ja mielummin meikäläinen kyllä juo tuota kaakaota. Kaakaota myydään maidonkin tavoin pusseissa. Yksi maitokaakaopussi maksaa 1,3 yuania, mikä ei ole paljon pois kukkarosta. Yhdessä pussissa on n. yksi lasillinen kaakaota. Tai siis kupillinen, juomalaseja saa harvasta.

 


Sanasto/fraasikirja ("phrase book") 惯用语书 guan yong yu shu

Ei täällä englannilla pärjää, se on jo todettu moneen kertaan. Myyjät osaavat isoissa tinkimarketeissa vain ja ainoastaan ne myyntisanat. Useimmissa turistioppaissa väitetään, että kyllä pärjää englannilla, ei muuten todellakaan pärjää, ihan puppua. Ehkä ne sitten joilla sattuu olemaan tulkki mukana. Itselläni käytössä muutama englanti/kiina takeway ruokalista, josta tietää edes sunmittaa, mitä on syönyt. Lisäksi käytän kiinalaisten englanninkielen fraasikirjaa, jossa on englanniksi ja kiinaksi lauseinta, ja mikä parasta, kiinalaisten lausumaohjeet kyseiselle lauseelle, käy myös vitsikirjasta (ja kiinan englannin ymmärtämisharjoituksesta). Do you need blanket - Du you ni de e bu lan ke te     tai What does it like - Wo te da si yi te lai ke    saavat aina hymyn suupieliin päivästä riippumatta. Myös oma osoite on vakio olla mukana, jos sattuu eksymään... Yes please, ye si pu li si.

 


Akkulaturi 充电器 chong dian qi

Tämä kätevä kapistus maksoi akkuineen (4) muistaakseni 170 yuania (tästä postasin aiemmin), ja akut ovat olleet erittäin pitkäkestoisia, ei ole tuo siis mikään piraatti. Akut käyvät kameraan, taskulamppuun ja no niin, pattereilla toimiviin laitteisiin. Siinä on kiinalainen pistoke takana, mutta ei ne vaihtopalikat sinne taakse paljoa maksa, että toimii sitten Suomessakin... Jos tätä ei olisi, ei olisi valokuvia ja olisin ollut muutamassa auto-onnettomuudessa ilman pattereilla toimivaa taskulamppuani. Jotkut kahjot ajavat täällä ilman ajovaloja pimeillä kujilla, ja sellaista ylinopeutta, että jalankulkijoita hirvittää.

 


Läppäri (Notebook) 小笔点 xiao bi dian

Ilman tätä konetta ei olisi blogia (jota siis olen velvoitettu kirjoittamaan joka päivä koulunkin puolesta), tai yhteyttä ulkomaailmaan. Onhan täällä tuo suht. vanha pöytäkone joka on kiinaksi, jee. Netin avulla on myös löydetty kaikkien turistirysien osoitteet, aukioloajat, hinnat jne ja vaikka mitä muita. Sen avulla on ratkottu mm. kummallisten ruoka-aineiden nimiä. Suosikkisanakirjoiksi on muodostuneet Chinese-tools ja MDBG (heillä on myös radikaalihakemisto<3). Ruokasivuista parhain on ollut How to order chinese food. Shoppailuun sitten löytyy vaikka mitä sivuja, en edes ala listailemaan... Pekingin säätä voi ihailla (kiinaksi) täältä. (Kiitos vielä isälle ja äitille tästä :)) )

 

Huomiseen siis... odottelemaan uusia haasteita ;)