Olen tavannut muutaman paikallisen kiinalaisen kummituksen. Ei liene sattumaa, että kaikki heistä olivat naisia. Tänään metrossa oli peräti kaksi kummitusta.

Kyseisten kiinalaisten - kummitusten siis - iho on järkyttävän valkoinen. Tai naamataulu vähintäänkin. Iho muistuttaa tyypillistä geishameikkiä. Vitivalkoinen. Voisi luulla, että tyypeillä on joku shokkikohtaus päällä, kun iho on niin valkoinen. Eilen kampaamossa istuneen naisen naama ylitti jo reilusti geishameikin. Se oli valkoisin naamataulu ikinä. Muu iho ei ollut niin valkoinen, onneksi.

Kummituksia voi bongata parhaiten kaunessalongeissa, tai hintavissa merkkiputiikeissa. Heidät tunnistaa voimakkaasta meikistä ja merkkivaatteista. Usein näillä kummituksilla on myös tajuttomat ripsi- ja hiuspidennykset.

Halvempiakin kummituksia näkee silloin tällöin. Halvemmat kummitukset ovat naamastaan ja käsistään valkeita, ja muu iho on tuttua kiinalaissävytettä. Sitä yritetään auliaasti peitellä pitkillä vaatteilla ja hiuksilla.

On se mukavaa mennä illasta aina metrolla kotiin, kun on pimeää ja vastaan tulee tälläinen kiinalainen kummitus, jonka naama loistaa pimeässä ja isot mustat silmät tuijottaa kateellisesti tai halveksuen.

Täällä päin maailmaa on siis etuoikeus olla vaaleaihoinen, eikä suotta. Kaikilla "köyhillä" kiinalaisilla on tummempi iho, ulkona työskentelyn vuoksi, ja "rikkailla" mahdollisimman vaalea, sillä ei tarvitse olla ulkona riisipellolla työssä - vaan voi keikkua hienossa pilvenpiirtäjässä sihteerinä. Kaikki me supisuomalaiset olisimme siis vauraita ihmisiä täälläpäin - ainakin ihon värin perusteella.

Metrossa pikkutyttö kysyi äidiltä osoitellen minua, miksi minulla on niin isot silmät. Äiti osakin hienosti vastata tyttärelleen tietävästi, että kaikilla amerikkalaislla on isot silmät, siksi silmäni ovat niin isot. Hän on amerikkalainen, äiti kertoi lapselleen... Eikä ole ensimmäinen kerta kun on sanottu isosilmäiseksi jenkiksi.

Samanlaisen huomautuksen sain silmistäni, kun kävin syömässä eräässä kiinalaisessa baari/kahvila/ravintolassa tänään. tarjoilija/kokki/baarimikko/kassa huomautti minulle, että näytän nukelta, koska silmäni ovat niin isot.

Päätin tutustua tähän ilmiöön ostamalla muutaman kiinalaisen naisten lehden, kun en Guessin liikettä parinkymmenen kilometrin kävelysukkuloinnista huolimattakaan löytänyt.

Toisessa lehdistä hehkutetaan miten meikataan silmiä isommiksi ja miten ihoa valkaistaan luonnontuotteilla. Myös ripsien ehostuksesta oli useamman sivun juttu. Nyt on myös kuuminta hottia värjätä hiuksensa oranssinpunaisiksi, ne näyttävät kauniin kirkkailta talvella...

Päätin jättää nämä kauneuskikat kokeilematta, en halua muuttua kiinalaiseksi kummitukseksi...


Perusruuhka Pekingissä


Kiinalaisia kauneusihanteita? (Kyllä, se vasemman puoleinen on Ayumi Hamasaki.)