Koska tänään en ole tehnyt oikeastaan mitään muuta kuin opiskellut ja syönyt, sekä vähän ikävöinyt kotimaatani, päätin tänään blogata Pekingin ärsyttävimmät asiat top 5- listan näin isänpäivänkin kunniaksi (täällä oppii arvostamaan kyllä eräitä asioita...).

ENITEN ÄRSYTTÄÄ...

5. Aggressiivisuus.
Olet lauantaiostoksilla marketissa. Joka puolella huudellaan englanninkielisiä mainoslauseita ja sitten tullaan repimään pahimmillaan kädestä, että tulepas katsomaan kuinka hienoja Mao-kuvioisia pippurin paketointipapereita meillä on myynnissä, erikoishintaan vain sinulle, 500 yuania! Kauppiaat yrittävät myydä typerille turisteille mitä tahansa, mihin tahansa hintaan. Kiinalaisille on tietysti normaalit hinnat.

4. Ruoka.
Ruoka täällä on halpaa ja hyvää, kyllä vain. Siitä sitten ei ole mitään tietoa mitä on tultu syötyä, jos ei osaa tulkita muutamaa merkkiä välistä tai myyjän puheista - pahimmillaan tämä johtaa mukaviin vatsakipuihin. Ruokakauppaan mennessä mukaan pitää aina kirjoittaa iso apusanasto, harvoissa paketeissa lukee mitään englanniksi. Olen etsinyt leivinjauhetta täällä jo viikon. Ruokaa voisi myös valmistaa monipuolisemmin, jos tietäisit sitten mitä torilta ostamasi ruoka-aineet on, saatika miten niitä valmistetaan. Tuttuja aineksia on vaikea löytää, ja näin ollen kotona tehty ruoka on melko köyhää, ei täällä mitään mikroruokia ole, ellei nuudeleita lasketa.

3. Tukkijat.
On se ihan sama mihin olet menossa, näitä löytyy joka puolelta. Se on kauheen kiva kun itselläsi on kiire vaihtaa esim. metroa tai edetä nopeammin, niin eikös nämä kiinalaiset pysähdy meditioimaan just siihen keskelle kulkuväylää. Sitten löytyy useampi sielunkumppani, jotka myös päättävät, että nyt voisikin hidastaa tahtia. Tukkijat jäävät seisomaan myös oven eteen, eikä mikään heitä havahduta. Korkeintaan siinä vaiheessa kysyvät mitä, kun tuupit kyynärpäillä ja kailotat haloo, väistä tai kiire sanan litanjoita useasti peräkkäin ääntä korottaen.

2. Ympäristö.
On se kyllä välillä niin karmaisevaa lähteä pihalle, kun kadut on täynnä roskia, viemäri on tukossa (haju on mitä "ihanin") ja välillä ilmansaastelukemat nousevat niin pahoiksi ettei pysty hengittämään ilmaa oikeasti (minä en ainakaan). Sitten yhtäkkiä jostain nousee mukava myrsky joka pöllyttää ihanasti kaikki kadun roskat ja hiekat naamaan. Tai päin vastoin, ilma nousee yllättäen todella lämpimäksi ja katukojut alkavat erittää mukavia hajuja.

1. Oman kulttuurin vaje.
Ei siinä mitään jos täällä olisi jonkun suomalaisen kanssa tekemisissä joka päivä livenä, olisi varmasti helpompaa. Aina vähän väliä saa selitellä, miksi teen tämän asian juuri näin enkä toisella tavalla. Kaikki kommunikointi täällä jää kiinan ja englannin varaan - kipeänä oli varsinkin karmeaa sairastaa, ja kertoa mikä vointi on englanniksi ja kiinaksi. Tietokoneen välityksellä (esim. sähköposti, blogi - kaikki kirjoitusmuotoinen) kommunikointi on aina ihan eriasia, kuin päästä puhumaan omaa äidinkieltään livenä ja jakaa reaktioita toisen kanssa reaaliajassa. Suomenkielisten radiolähetysten kuunteleminen on luksusta (siis niiden parin minuutin podcastien, jos netti on tarpeeksi nopea), Skypepuheluista puhumattakaan...

 

Näin päätän ärsytyslistani... Olipas terapeuttista, hehheh :D Jo tottuneena kiinalaiseen ajatteluun, tiedän kyseisten oikkujen syytkin, mutta silti osaavat ärsyttää. Olisi toki suomalaisillakin opittavaa kiinalaisilta, mutta ne jääköön sitten sinne kotimaahan kerrottavaksi :)

 

Sitten vastauksia muutamiin kommentteihin, joita on tullut, joille voisin selventää hieman:

TYÖ.
Pomoni oli siis ranskalainen, ko. firma oli ranskalainen, ei kiinalainen, oli ihan eri meininki verrattuna kiinalaiseen firmaan.

Kiinalaiseen työetikettiin olen valmentautunut jo Suomessa (mm. kulttuurikurssi, kulttuurivalmennus, ja kirjoja lukemalla), ja sitä noudatin myös työskennellessäni. Tosin koska firma oli ranskalainen yhdistelin tyylitellysti eurooppalaisia ja kiinalaisia käytös/ajatusmalleja.

Ja olen ollut hiljaa. Ainoa mistä olin valittanut, oli se, etten missään tapauksessa suostu tekemään yli 7 tunnin työpäiviä ilman asianmukaista ylityökorvausta, jota opettaja oli vahvasti suositellut. Luulen tämän olleen oikea syy irtisanomiseeni.

Työnhakuilmoituksia olen laittanut useammalle kontaktilleni. Nyt on tosin viikonloppu, joten katsotaan josko huomenna olisi tullut vastauksia. Mitään hätää ei vielä ole, minulla yksi paikka johon varmasti pääsen, mutten hallitse kunnolla paikan tekniikkaa - vastausta vailla on, pystytäänkö minua valmentamaan tässä paikassa tehtäviin ja tekniikan hallintaan.

TURISMI.
Vapaa-aikaa ilman muuta hyödynnän paikkojen kiertelyyn, viime aikoina sitä on ollut vähän enemmän. Vapaa-aikaa olen hyödyntänyt myös mm. html, sommittelu, kuvankäsittely ja valokuvaustaitoja kehittäen. Englannin ja kiinan harjoittelusta puhumattakaan.

Ympäristön tutkimista varten käytän ihan niitä lenkkareita. Määritelmä "kortteli" tarkoittaa täällä jotain ihan muuta, mitä se Suomessa on, joten käveltyä tulee paljon. Usein jälkeenpäin hämmästelen Google Mapsista käveltyjä kilometrejä - askelmittarin ajattelin hommata ihan omaksi ilokseni ja mielenkiinnoksi, kartasta puhumattakaan. En siis omista vieläkään karttaa, sillä hyvää karttaa on vaikea löytää. Olen käyttänyt Googlea ja ottanut valokuvia, käytän siis kamerakarttaa :)
Kävely täällä on aikalailla urheilua, eikä sitä edes huomaa kuin vasta kotona, nähtävää on paljon kadun varsillakin - ostareista kiertelystä puhumattakaan. Aika menee tosi äkkiä kun jo päivällä lähtee ja illasta palaa. Sitä ei edes huomaa. Kerran innostuin liikaa ja oli yhden yöstä aikaan kotona...

Turistikohteita täällä on niin paljon, etten ole kaikista edes kuullutkaan. Joistakin paikoista pyydetään ihan kohtuuttomia hintoja ja yksin sitten mielummin kiertää kaikki valokuvauskohteet, seuran kanssa kaikki erikoisemmat. Nyt suunnitteilla selvitellä bussit painomuseoon ja ehkä siellä Kiinan muurillakin sitten joku viikonloppu.

Shoppailu on parhainta satunnaisesti, seikkailutyyliin. Peking päivittyy jatkuvasti ja kartat eivät ole ajantasalla, ellei isoja teitä lasketa. Jos lähden hakemaan nimenomaan jotain tiettyä, katselen netistä ensin mahdollisimman tuoreita sivustoja - koskaan ei tiedä milloin mikäkin puretaan. Osoite on hyvä olla mukana. Ja se kartta. Siitä huolimatta ostoskadut ovat täällä useiden kilometrien pituisia ja jakautuvat useisiin pikkukujiin, että voi olla hankalaa löytää jotain pikkuputiikkia, ellei se ole ostoskeskuksessa. Jos löytää hyvän paikan, kannattaa se merkitä ylös ja napsaista muutama valokuva tai lähistöllä oleva maamerkki, että löytää ensikerralla myös.

ASUMINEN.
Kokkaaminen kaasuhellan kanssa on jo käynyt tutuksi, ei tarvitse pelätä räjähtystä, ellei vika ole putkissa tai hellassa. Aina varmuuden vuoksi painan nappia pohjassa niin lujaa kun pystyn vääntäessäni sitä, ettei vahingossakaan pääse kaasua ilmaan...

Kulut olen pyrkinyt pitämään tasoissa, että aina jää sitä rahaa kriisitilanteita varten. Jos kuitenkin näen jossain tinkimarketissa jotain erikoisempaa mitä haluan, olen usein ostanut, jos sen on saanut tingattua kohtuuhintaan. Kuitenkin kun ottaa huomioon, kuinka paljon ihmisiä täällä on, niin ei sitä samaista sitten enää välttämättä löydy sellaisena kun sen sitten haluaa. Isoin kuluerä nyt tällä viikolla on ollut kampaaja (jonka äiti lupasi sponsoroida), 280 yuania. Mitään sen isompia ostoksia en ole tehnyt. Tuliaisia ostellut, itseeni tuhlaan viimeisenä. Isoimmat menoeräni itseeni ruokaa ja taloustarvikkeita lukuunottamatta ovat olleet housut - kiinalaiset merkkifarkut (ei mistään halpisliikkeestä) ja sangen laadukkaat, 180 yuania.

Kämppikseni ovat olleet tosi mukavia ja avuliaita. Meillä jokainen siivoaa omat sotkunsa aikalailla sanomatta ja huolehtii kämpän yleisestä siivoamisesta (ellei lasketa jätkien käsitystä keittiön siisteydestä ja vessanpytyn kannen laskemisesta). Usein kaikki ovat omilla menoillaan tai huoneissaan. Silloin tällöin jutellaan ja pulistaan yhdessä kaikkea mukavaa. Tyytyväinen olen ollut molempiin, ei siis juokse tyttöjä täällä tai mitään kännisekoiluja, ahdistelua tms en ole joutunut sietämään ollenkaan :)) !!

 


Iso kiitos edelleenkin kaikista kommenteista ja neuvomuksista joita on teiltä sieltä koto-Suomesta tullut,
ovat olleet ehdottomasti päivän piristeitä :) !!!